Bulunduğumuz yüzyıldaki en önemli sorunlardan biri de yaşadığımız dünyanın, çevre kirliliği ve küresel ısınma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış olmasıdır. Doğal olarak elde edilmesi ve kullanımı sonucunda doğaya minimum zarar vermesi ve uzun vadeli kullanımlarda ekonomik olması nedeniyle son yıllarda alternatif bir enerji kaynağı olarak ‘pelet’ sürekli karşımıza çıkan terimlerden olmuştur. Kelime olarak; tablet, yumak, misket, topak anlamlarına gelen pelet, terminolojik olarak; küçük formlarda oluşturulmuş, 6-10 mm çaplarında ve 10-50 mm arasında uzunluklukları olan, sıkıştırılmış; talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, ekinlerin sapları, zirai ürünler, fındık, ceviz, badem kabukları gibi gübre olabilme mantığındaki her türlü endüstriyel ve tarımsal atıkların kurutulup, öğütüldükten sonra yüksek basınç altında sıkıştırılması ile elde edilen bir yakıt türüdür.
Gelişmiş birçok ülke biyokütle enerjisini önümüzdeki yüzyılda potansiyel olarak enerji kaynaklarının temelini oluşturacağını düşünmektedir. Örneğin; Finlandiya enerjisinin % 20'sini, Avusturya %13'ünü, İsveç %16'sını biyokütle enerjilerinden temin etmektedir. Enerji ihtiyacının büyük kısmını ithalat yoluyla karşılayan ve giderek artacağı düşünülen ülkemizde; enerji ihtiyacını karşılama bakımından biyoyakıtlar, potansiyel olarak en yüksek kaynağı barındırmaktadır. Ormancılık artıkları, tarımsal ürün hasat artıkları, kereste endüstrisi artıkları ve özel olarak yetiştirilmiş enerji bitkileri biyokütleleri bakımından konutların ısıtılması ve elektrik enerjisi üretiminde en kolay ve enerji bakımından en verimli halleri, pelet yapıldıktan sonra kullanılabilmektedir.
Peletin rutubetli ortamda üretiliyor olması ve çok küçük boyutlarda sıkıştırılarak elde ediliyor olması nedeniyle, yakıt benzerlerine (kömür vb) göre yaklaşık 2 katı yakıt enerjisine sahip olması mümkün. Odun peletleri, direkt odunun yakıt biçiminde kullanılmasıyla elde edilen enerjiye kıyasla 4-10 kat daha yoğun bir yakıttır. Bu sıkıştırılma (650 kg/m3) yoğun bir depolama imkanı, uzak mesafelere güvenli ve ucuz nakliyeyi sağlar. 1 MWh enerji üretmede pelete kıyasla; doğal gaz 3 katı, işlenmiş benzin 5 katı ve elektrikle ısıtma ise 10 katı kadar atmosfere karbondioksit salmaktadır. Bu değerler düşünüldüğünde, peletle yakıt enerjisi üretme ve pelet kullanımı; karbon kullanımı bakımından çok avantajlı bir ortam yaratmaktadır.